Bojo

Bojo is een zachte cake uit de Creoolse keuken. Het wordt gemaakt van geraspte cassave en kokos met rozijnen en rum.

Ingredienten voor bojo

  • 1000 gram geraspte cassave
  • 250 gram geraspte kokos
  • 200 gram bruine suiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 gram rozijnen
  • 30 ml rum
  • 3 eieren
  • 150 ml melk
  • 100 gram margarine
  • 1 theelepel amandel essence
  • 1 theelepel vanille essence

Bereiding

Smelt de helft van de margarine in een pannetje. Laat de rozijnen gedurende 15-60 minuten in de rum staan. Meng de geraspte cassave, kokos, bruine suiker, kaneel en zout door elkaar. Meng de gesmolten margarine, eieren, melk en essences tot 1 geheel in een aparte bak. Voeg beide bakken al roerend samen. Voeg de rozijnen met rum toe. Het mengsel in een beboterde blik of schaal doen, met het liefst een dikte tussen de 4 en 7 cm. Leg de resterende (vaste) margarine in delen over het mengsel. Bak de bojo in een voorverwarmde oven op 180C gedurende 75 tot 90 minuten. Helemaal laten afkoelen en serveren.

Tips voor bojo

Voor een extra frisse smaak kan men stukjes ananas toevoegen aan de mix. Steek een satestokje door de bojo om te controleren als die gaar is. Als het stokje schoon (niet plakkerig) eruit komt, dan is de bojo gaar.

Bojo is 1 van de bekendste Surinaamse koeken, gemaakt van cassave. Klik hier voor andere toepassingen van cassave in wereldgerechten.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!