Bruine bonen met witte rijst is een feestelijk gerecht uit de Creoolse keuken. Een stevige bruine bonen wordt gemaakt van zoutvlees, maar kan aangevuld worden met (gerookte) kip en worstjes.

Ingredienten voor bruine bonen met vlees

  • 1 grote pot bruine bonen (750ml)
  • 250 gram kippenvleugels of borrelhapjes
  • 250 gram zoutvlees
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 10 stuks pimentkorrels
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 Madam Jeanette peper
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 750ml kokend water
  • olie
  • zout

Bereiding

Kook het zoutvlees halfgaar in water, laat die afkoelen en snij het in blokjes. Snij de knoflook en ui fijn. Snij de tomaten in groffe stukken.  Verhit 4-6 eetlepels olie in een (soep)pot. Bak de ui en knoflook halfgaar. Voeg de kip en het zoutvlees toe en bak deze lichtbruin. Voeg de bruine bonen, tomaten, tomatenpuree, pimentkorrels, laurierblaadjes, suiker en zwarte peper toe. Goed mengen en 4-5 minuten meebakken. Voeg 750ml kokend water toe.

Gedurende 1,5 tot 2 uur met het deksel op de pot op laag vuur gaar koken. Af en toe roeren. Ruim 10 minuten voor het eind de (hele) surinaamse peper toevoegen en verder op smaak brengen met zout.

Tips voor bruine bonen met vlees

Voeg aan het eind nog wat fijngesneden selderij toe. De volgende dag is de bruine bonen nog lekkerder! De bruine bonen kan men ook verrijken met verschillende soorten kipdelen en worstjes.

Combineren met:  pom.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!