Dawet

Dawet is een frisse, lichtroze drank uit de Javaanse keuken. Het wordt gemaakt van kokosmelk en citroengras met maizenavlokjes. Verfrissend op een warme dag en passend bij elke Javaanse maaltijd.

Ingredienten voor dawet

  • 1 harde kokosnoot
  • 1,5 liter water
  • 2 stengels citroengras
  • 150 gram suiker
  • 1/3 theelepel zout
  • 3 theelepels cola of dawet essence
  • 75 gram maizena
  • 350 ml water (voor de maizena)

Bereiding

Schil en rasp de kokosnoot. Voeg 1 liter water toe. Goed mengen en even laten staan. De geraspte kokos uitpersen en het vocht opvangen. Kook een half liter water met de suiker en het citroengras tot een lichte stroop. Voeg de kokosmelk, stroop, cola of dawet essence en het zout samen. Goed roeren. Los de maizena op in 175 ml water. Breng 175 ml water aan de kook en voeg daarna het maizenamengsel toe. Goed roeren tot een stevige pap ontstaat. Druk de pap meteen door een schuimspaan (met ronde gaten) of zeef met grote mazen en vang de maizenavlokjes op in een bak met koud water. Voeg de maizenavlokjes toe aan de dawet.  In de koeling slechts 2 dagen houdbaar.

Tips

De kokosnoot is ook te vervangen met 250 ml kokosmelk uit blik of pak. Dan wel 250 ml minder water toevoegen. In plaats van maizenavlokjes ken men ook geraspte slierten gele meloen gebruiken.

Dawet is de Surinaamse variant van de Aziatische “Cendol”. Klik hier voor meer informatie.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!