Fiadoe taart

Fiadoe is een echte Surinaamse taart. Sappig en zoet en meestal gevuld met geconfijte vruchten. Je feestje is pas compleet met een Fiadoe taart!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 500 gram boter
  • 250 gram suiker
  • 450 ml melk
  • 2 stuks eieren
  • 125 gram rozijnen
  • 125 gram geconfijte vruchten
  • 1 theelepel gist
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel vanille essence
  • 2 eetlepels musketmuisjes
  • rum

Instructies
 

  • De rozijnen en geconfijte vruchten 7 dagen in de rum weken.
  • Meng 50 gram suiker, de eieren, gist en essence in een bak. Voeg 200 ml lauwe melk al roerend toe. Goed opkloppen. Voeg beetje bij beetje de bloem en 200 gram boter toe. Kneden tot er een soepel deeg ontstaat. Het deeg 1,5 – 2 uur laten rijzen.
  • Meng 50 gram suiker, 250 ml melk en 1 theelepel kaneel in een glas. Meng de gewelde rozijnen, gekonfijte vruchten, resterende suiker en kaneel door elkaar.
  • Rol de helft van het deeg uit over een met bloem bestrooide tafel of aanrecht. Rol het uit naar de vorm van de bakblik. Plaats het deeg in de bakblik en snij de uitstekende randen weg. Smeer het deeg in met de helft van de boter. Verdeel de helft van het suiker mengsel over de bodem van de bakblik.
  • Rol de tweede helft van het deeg in ene rechthoek uit. Beboter deze met de resterende boter en bestrooi het met de rest van het suikermengel. Snij hieruit over de lengte repen van 4-5 cm breed. Rol deze over de lengte op (als een sigaar) en snij rollertjes van ongeveer 4 cm breed. Vul de bakblik met staande rolletjes. Giet de eerder opgeloste suiker, melk en kaneel over de fiadoe.
  • Plaats de fiadoe in een voorverwarmde oven op 180 C. Na 45 minuten de fiadoe begieten met 1-2 dopjes rum. Laten afkoelen en bestrooien met de musketmuisjes.

Notities

Fiadoe hoort zoet en zacht te zijn. Gebruik indien nodig iets meer suiker en melk.
Trefwoord cake, fiado, viado