Gemberbier

Gemberbier is een verfrissende drank met een pittige smaak, oorspronkelijk uit de Creoolse keuken. Gemaakt van verse gember en suiker. Ook bekend als ginga biri.

Ingredienten voor gemberbier

  • 200 gr verse gember
  • 2 liter water
  • 150 gr witte suiker
  • 10-15 kruidnagels
  • 1 afgestreken eetlepel citroenzuur

Bereiding

Breng het water met de suiker aan de kook. Schil en rasp de gember en voeg het toe aan het kokend water. Laat alles nog 10-15 minuten doorkoken. Haal de pot van het vuur en voeg de kruidnagel en citroenzuur al roerend toe. Laten afkoelen en door een fijne zeef of theedoek halen. Eventueel de kruidnagels erbij laten. Bewaren in de koelkast.

Tips voor gemberbier

Er zijn in de Surinaamse keuken twee meest gebruikte gembersoorten. De stevigere, lichtkleurige wortel is milder van smaak en wordt vaak gebruikt in kookgerechten. Er is ook een dunnere, roze-oranje gember, die pittger is qua smaak en meestal verbouwd wordt in het binnenland van Suriname.

Klik hier voor meer toepassingen van de gemberwortel.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!