Goegerie

Goegerie is een hapje van gebakken kikkererwten met peper, ui en knoflook uit de Hindoestaanse keuken. Kikkererwten worden “channa” genoemd in het Hindoestaans.

Ingredienten voor goegerie

  • 250 gr. verse kikkererwten
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 surinaamse peper
  • 1/3 theelepel komijnpoeder
  • olie
  • zout

Bereiding

De verse kikkererwten 24 uur van tevoren in water laten weken. Gebruik minimaal 3 x zoveel water, in dit geval zal 750ml voldoende zijn. Na het wellen de kikkererwten spoelen met schoon water en eventuele losgeraakte vliesjes verwijderen.

Maal de knoflook en peper (zonder pitten) fijn en snij de ui in kleine stukken. Verhit 6-7 eetlepels olie in een pan. Bak de knoflook, peper en ui halfgaar en voeg daarna de kikkererwten zonder vocht toe. Bak het geheel al roerend gedurende 8-10 minuten. Aan het eind kan de komijn en het zout naar smaak worden toegevoegd.

Tips voor goegerie

Het malen van de knoflook en peper zorgt ervoor dat de smaken beter intrekken in de goegerie. Je kan een vijzel gebruiken of (electrische) hakmolen, zolang het eindresultaat maar “fijn” is. Tegenwoordig zijn er ook handmatige hakmolens, die de klus net zo snel en efficient klaren.

Kikkererwten zijn ook voorgekookt te koop in blikjes. Alhoewel dit veel voorbereidingstijd scheelt, is het smaakverschil enorm tussen verse, zelfgewelde kikkererwten en de voorgekookte blikvariant. Meestal zijn kikkererwten uit blik al te te zacht geworden. Ze vallen ze uit elkaar of krijgen ze een plakkerig laagje tijdens het bakken. Als je toch voor de ingeblikte versie kiest, probeer tijdens het bakken dan zo min mogelijk te roeren.

Voor een mooiere kleur voegt men tijdens het bakken ook nog 1 theelepel tomatenpuree toe.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!