Gudangan sambal

Gudangan sambal wordt gebruikt in de Javaanse keuken en wordt gemaakt van geraspte kokos en peper. Samen met uitgekookte groenten vormt het een gezond groentegerecht, gudangan genaamd.

Ingredienten voor gudangan sambal

  • 1 droge kokosnoot
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel trassie
  • 1 afgestreken eetlepel kentjoerpoeder
  • 1 surinaamse peper
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • zout

Bereiding

Rasp de kokosnoot. Maal de knoflook, trassie, peper en suiker samen fijn. Meng alle ingrediënten goed samen. Voeg wat zout naar smaak toe. 15-20 minuten op laag vuur in een wok al roerend bakken. De kokos niet (te) bruin bakken. Mengen met de uitgekookte groenten (pitjel) en serveren.

Tips voor gudangan sambal

Het bakken van de gudangan is niet verplicht, maar vermindert wel de geur van de trassie. Verwijder de trassie voor een strict vegetarische versie van deze sambal. Het gebruik van vers geraspte kokos is aangeraden. De geconserveerde pakjes in winkels zijn meestal al (deels) ontdaan van de kokosmelk, waardoor de kokossmaak heel flauw naar voren komt.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!