Javaanse kip in sojasaus

Javaanse kip in sojasaus is een basisrecept voor kip in de Javaanse keuken en kan worden geserveerd met witte rijst, nasi goreng, bami goreng. Deze kan voor de variantie ook nog worden droog gebakken.

Ingredienten voor Javaanse kip

  • 1 kilo kipdelen (met bot)
  • 2 eetlepels zoute ketjap
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 stuk laos (7-10cm)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 7-8 schijfjes gedroogde kentjoer
  • 4-6 salamblaadjes
  • 1 maggiblokje
  • olie
  • zout

Bereiding

Hak de kip in stukken. Schil en snij de loas in groffe stukken. Snij de ui en knoflook fijn. Verhit 4-6 eetlepels olie in een wok. Bak de ui en knoflook gaar. Voeg de laos, salamblaadjes, kentjoer en ketjap toe. Na 1 minuut de kipdelen, tomatenpuree, fijngemaakte maggiblok en zwarte peper toevoegen en goed mengen. Met een deksel op de wok gedurende 45-60 minuten laten garen. Af en toe omscheppen. Eventueel wat water toevoegen voor extra saus. Zout naar smaak.

Tips voor javaanse kip in sojasaus

Kip met bot geeft meer smaak dan kipfilet. Kant-en-klare ketjap (soja met peper, ui en knoflook) zijn prima te gebruiken.

Combineren met:  nasi goreng.

Javaanse kip in sojasaus stampt af uit de Indonesische keuken. Klik hier voor meer informatie.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!