Javaanse kip in sojasaus

Javaanse kip in sojasaus is een basisrecept voor kip in de Javaanse keuken en kan worden geserveerd met witte rijst, nasi goreng, bami goreng. Deze kan voor de variantie ook nog droog worden gebakken.

Ingredienten voor Javaanse kip

  • 1 kilo kipdelen (liefst met bot)
  • 4-6 eetlepels ketjap of sojasaus
  • 1 ui
  • 4-5 teentjes knoflook
  • 1 stuk laos (7-10cm)
  • 7-8 schijfjes gedroogde kentjoer
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 4-6 salamblaadjes
  • eventueel maggiblokjes voor extra smaak
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • olie
  • zout

Bereiding

Hak de kip in eetbare stukken. Schil en snij de loas in groffe stukken. Snij de ui en knoflook fijn. Verhit 4-6 eetlepels olie in een wok of pan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook halfgaar. Voeg de laos en kentjoer toe. Na 1 minuut de tomatenpuree, suiker en salamblaadjes toevoegen. Nu mogen de eventuele maggiblokjes er ook fijngeknepen bij. Na 1 minuut de ketjap of sojasaus en al roerend meebakken. Voeg nu de kipdelen toe en schep deze door de saus. Met een deksel op de wok of pan ongeveer 45 minuten laten garen. Af en toe omscheppen. Zout en zwarte peper 5 minuten voor het eind naar smaak toevoegen.

Tips voor javaanse kip in sojasaus

Kip met bot geeft meer smaak dan kipfilet. Kant-en-klare ketjap (soja met peper, ui en knoflook) is prima te gebruiken. Door het gebruik van een deksel op de wok of pan, blijft al het vocht uit het vlees in het gerecht en geeft daardoor een betere smaak. Deze sojakip wordt vaak ook droog gebakken, waardoor het anders smaakt en wat langer houdbaar blijft. Gerechten met sojasaus kunnen namelijk heel snel verzuren bij hogere (tropische) temperaturen.

In de Surinaamse keuken wordt er vaak gebruik gemaakt van “maggiblokjes”. Deze bouillonblokjes geven het gerecht extra smaak. Voor het gemak zijn ze prima te vervangen met “chicken powder” uit een bus of blik. Dit scheelt n.l. wat werk om elk maggiblokje te ontpakken en fijn te knijpen in je gerecht.

De bekendste merken sojasaus zijn Chan’s Black Soy (fles) en Mee Chun (blik). Meestal gebruikt men een combinatie van sojasauzen of ketjap om de gewenste smaak EN kleur te verkrijgen. Sommige mensen vinden een lichtere sojakip al goed, terwijl anderen de typisch donkere sojakleur terug willen zien.

Alle ketjapsoorten zijn prima te gebruiken. Deze sojasausen zijn reeds voorbereid met kruiden, zoals ui, knowflook, laos, peper, enz. Voordeel is een alles-in-1 saus. Nadeel is dat veel van deze ketjaps bereid worden met poederextracten en net wat anders smaken dan verse ingrediënten.

Combineren met:  nasi goreng.

Javaanse kip in sojasaus stampt af uit de Indonesische keuken. Klik hier voor meer informatie.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!