javaanse kipsate

Javaanse kipsate is als elke andere sate met toevoeging van enkele typische Javaanse kruiden, zoals ketjap (sojasaus) en ketoembar. De ketoembar geeft net een andere smaak aan dit heerlijk hapje. Geserveerd bij een portie nasi goreng, bami goreng of gewoon als snack.

Ingredienten voor Javaanse kipsate

  • 500 gram kipfilet
  • 1/2 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels zoute ketjap
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1/2 theelepel witte peper
  • satestokjes

Bereiding

Was en snij de kipfilet in blokjes. Maal de ui en knoflook fijn. Voeg alle ingredienten in een grote bak en goed mengen. Laat het vlees minimaal 2 uren trekken. Rijg de blokjes aan de satestokjes. Garen op de grill, BBQ of bakken in een koekenpan. Bij het laatste moet de hele sate, dus inclusief stokje, in de pan passen.

Tips voor Javaanse kipsate

Serveren met pindasaus en/of ketjapsambal. Filet van drumsticks (zie foto) heeft meer smaak en structuur dan borstfilet. Het kost wat meer voorbereidingstijd, maar het resultaat is een sate die merkbaar lekkerder is. De Javaanse keuken kent ook de variant van rundvlees. Deze rundsate is ook wat donkerder van kleur.

Sates zijn ook goed te garen op de barbeque. Laat de stokjes buiten de barbeque uitsteken, zodat deze niet verbranden of maak ze vochtig en dek ze af met een stuk aluminiumfolie.

Gebruik voor het frituren een grote koekenpan, waarin de hele sates met hun stokjes passen. Een ondiepe koekenpan scheelt ook in de hoeveelheid olie die je dan nodig hebt voor het bakken.

Combineren met:  pindasambalnasi goreng, bami goreng

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!