Nasi goreng

Nasi goreng is een gebakken rijst gerecht uit de Javaanse keuken. Er zijn tal van andere bijgerechten om de nasi goreng compleet te maken zoals sojakip, kouseband, gebakken ei, aardappelsambal, enz.

Ingredienten voor nasi goreng

  • 250 gram rijst
  • 150 gram kipfilet
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stuk laos (5-7 cm)
  • 3-4 salamblaadjes
  • 1/4 theelepel trassie
  • 2 eetlepels zoute ketjap
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel tomatenpuree
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • olie
  • zout

Bereiding

Kook de rijst gaar, laat het helemaal afkoelen en kneed het los. Kook de kipfilet gaar in water. Laten afkoelen en pluizen. Snij de ui en knoflook fijn. Schil de loas en hak die in groffe stukken. Verhit 3-4 eetlepels olie in een (anti-aanbak)wok. Bak de ui en knoflook halfgaar. Voeg de geplozen kip, geschilde laos, salamblaadjes en trassie toe. Roeren en even meebakken. Voeg de tomatenpuree, suiker en zwarte peper toe. Voeg de rijst toe en doe de zoute ketjap erover heen. Goed mengen tot een egale, lichtbruine kleur en 10-12 minuten op middelhoog vuur doorbakken. Extra zout naar smaak.

Tips voor nasi goreng

Nasi wordt meestal geserveerd met Javaanse kip, kouseband, tafelzuur, gebakken banaan en schijfjes tomaat. Rijst uit de koelkast is ideaal voor nasi. Teveel ketjap kan het gerecht bitter maken.

Combineren met:  javaanse kip in sojasaus.

Het roerbakken van rijst is in vele landen een veelvoorkomende manier om meer smaak toe te voegen aan het gerecht. Klik hier voor meer informatie over de verschillende manieren waarop men gebakken rijst klaarmaakt.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!