Masala doks (eend)

Masala doks of kerrie eend is een gerecht uit de Hindoestaanse keuken. Het wordt vaak klaargemaakt met voldoende peper en geserveerd met witte rijst of roti. Heerlijk bij roti, witte rijst of de borrel.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Porties 6

Ingrediƫnten
  

  • 1,5 kg eend doksa, doksi
  • 1 stuk grote ui
  • 7 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels masala
  • 2 stuks madame jeanette pepers
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • olie
  • zout

Instructies
 

  • Hak de eend in kleine stukken en spoel het vlees.
  • Snij de ui heel fijn. Maal de knoflook en peper (zonder pitten) fijn.
  • Los de masala op in een half kopje kokend water tot een slappe pasta. Dit zal voorkomen dat de masala bij het bakken aanbrand en bitter wordt.
  • Verhit 6 eetlepels olie in een wok.
  • Bak de ui halfgaar. Voeg de gemalen knoflook en peper toe en bak die ook halfgaar.
  • Voeg de opgeloste masala toe en alles goed roeren. 1-2 minuten laten bakken.
  • Voeg de eend toe. Wederom goed roeren. Zorg ervoor dat de masala gelijkmatig wordt verdeeld. Doe een passend deksel op de wok en kook de eend 1,5 tot 2 uur gaar.
  • Het vlees laat zelf veel vocht los. Om de 30 minuten controleren als er nog voldoende vocht is. Indien nodig wat extra kokend water toevoegen. Het deksel verder niet onnodig openen.
  • Ongeveer 15 minuten voor het eind de zwarte peper, komijnpoeder en zout naar smaak toevoegen.

Notities

De masala niet laten aanbranden, anders wordt het bitter. Laat de eend bij de slager meteen in kleine stukken hakken. Sommige mensen voegen samen met de eend ook een dopje whisky toe om het vlees malser te koken.
Trefwoord doksa, doksa masala, doksi, eend, kip masala