Pom

Pom is 1 van de bekendste Surinaamse ovengerechten en komt uit de Creoolse keuken. Het wordt gemaakt van pomtayer (een aardvrucht) en rijkelijk gevuld met kip en/of zoutvlees.

Ingredienten voor pom

  • 1 kg diepvries pomtayer
  • 2 kippenbouten
  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • 4 takjes selderij
  • 1 kleine surinaamse peper
  • 2 eetlepels piccalilly
  • 1 dopje rum
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 2 maggiblokjes
  • 1 eetlepel margarine
  • 1/3 theelepel zout
  • olie
  • water

Bereiding

De pomtayer laten ontdooien. In een grote schaal de pomtayer mengen met de piccalilly, rum, suiker en het sap van de sinaasappel. Snij de helft van de ui fijn en de andere helft in ringen. Snij de selderij fijn. Hak de kip in eetbare stukken. Mix de kipdelen met de zwarte peper, zout en nootmuskaat en 1 uur laten intrekken. Bak de kip halfgaar in de margarine met 3-4 eetlepels olie. Leg de kip apart.

Gebruik dezelfde oliemix voor het aanbakken van de tomaat, tomatenpuree, ui en maggiblokjes. Ongeveer 1-2 minuten koken. Voeg 300 ml water toe. Weer 1-2 minuten laten doorkoken.

Beboter een bakpan (als de bak straks gevuld is, moet de pom ongeveer 5-6 cm dik zijn). Vul de bakpan tot de helft met de pomtayermix. Schenk de helft van de opgekookte saus erover. Verdeel de kipdelen, uienringen en soepgroente over de pomtayermix. Doe de resterende pomtayer en saus erover heen. Ongeveer 2,5 – 3 uren in de oven op 190C.

Tips voor pom

De pomtayer kan men helaas niet vervangen met een andere aardvrucht. De pomtayer geeft dit gerecht zo een typisch smaak, die door geen andere aardvrucht te evenaren is.

Combineren met:  bruine bonen met vlees.

Het bekenste merk voor bevroren, geraspte pomtayer is “Lufo” en is zowel in Suriname als Nederland verkrijgbaar in 1kg verpakkingen. Bekijk hier hun producten en verkooppunten.

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!