Teloh

Teloh is uitgekookte en gefrituurde stukken cassave, meestal geserveerd met trie (kleine visjes) sambal, pindasaus of bakkeljauw. Dit Javaans gerecht is vrij simpel te maken.

Ingredienten voor teloh

  • 1 kilo cassave
  • olie
  • zout

Bereiding

Schil de cassave en snij deze in stukken van bijvoorbeeld 7x4x4cm. Probeer de stukken even groot te houden, zodat ze bij het uitkoken en bakken gelijktijdig garen. Breng voldoende water aan de kook, voeg het zout toe en kook de cassave gaar. Aangezien de cassave nog gebakken moet worden, is het beter om het niet te zacht te koken. Te zachte cassave kan het uit elkaar gaan vallen (hangt van de kwaliteit af) of bakt van de buitenkant niet zo krokant. Het beste is om het uit te koken, totdat de buitenkant net niet zacht wordt.

De cassave volledig laten afkoelen. Als je er toch voor kiest om het meteen te bakken, wees dan voorzichtig met spattende olie. De cassave heeft n.l. nog wat vocht vastgehouden van het uitkoken. Verhit voldoende olie in een wok of pan en houd het vuur op gemiddeld. Bak de cassave goudbruin en besprenkel deze met zout. Warm serveren met trie sambal, pindasaus of bakkeljauw.

Tips voor teloh

Diepvries cassave is ook goed te gebruiken en is meestal in panklare delen gesneden. Het nadeel van voorgesneden, bevroren cassave is dat de stukken meestal door de tijd heen uitdrogen of beschadigen (vriesbrand). Zoals met elk ingredient geeft vers het beste resultaat. Teloh is zeker geen uitzondering.

In geval van diepvries cassave, het eerst laten ontdooien alvorens uit te koken. Anders is langer koken nodig om tot in de kern te garen en is de ksn heel groot dat de buitenkant uit elkaar valt of op begint te lossen. Een beter optie is om de cassave (vers of bevroren) met een stoompan te garen. De teloh blijft droger dan uitkoken in water, gaat minder vocht vasthouden en valt dan bij het bakken minder snel uit elkaar.

Combineren met:  pindasambal, bakkeljauw

Weet u ook een handige tip? Laat het ons weten via het contactformulier!