Bara
Bara’s zijn hartige ronde hapjes uit de Hindoestaanse keuken. Bara is heerlijk met mango-, aardappel- of tomatenchutney. Het beslag wordt gemaakt van oerdie besan. Oerdie is de (gespleten) mungboon, waarmee ook tauge wordt gemaakt. Besan betekent erwtenmeel.
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram gebroken zwarte spliterwten (oerdi)
- 2 gram gist
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 stuk surinaamse peper
- 1 handjevol spinazie
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel theelepel zout
- 200 ml water
- 1/2 liter olie
Instructies
- Week de oerdi 1 dag van tevoren.
- Maal de geweekte oerdi, knoflook en peper (zonder pitten) in een blender. Eventueel met een beetje water waarin de oerdi gewekt is om het malen te vergemakkelijken.
- Rol de spinazie in een bundeltje en snij die in hele dunne reepjes.
- Plaats de bloem, gist, komijn en zout in een grote bak en meng alles goed door elkaar. Voeg de oerdi-mix, spinazie en het water toe. Goed mengen tot een deeg. Het deeg dient niet te nat, maar ook niet te stug te zijn. Eventueel wat extra water toevoegen om dit te bereiken. Het deeg 2-3 uur laten rijzen.
- Verhit voldoende olie in een pan. Gebruik middelhoog vuur, anders worden de bara’s snel bruin en is de binnenkant nog halfgaar.
- Neem een bolletje van het deeg op een vochtige handpalm, druk die plat en maak een gaatje in het midden. Het lijkt dan bijna op een klein schijfje ananas. Laat de bara vanaf je handpalm in de olie glijden. Het belangrijkste van een bara is dat er een gat/opening in het midden blijft.
- Goudbruin bakken en laten uitlekken op keukenpapier.
- Warm serveren met chutney.
Notities
In de toko is een kant-en-klare baramix te halen. Hierin zit de bloem, oerdi en gist al verwerkt. Het is een kunst om het gaatje en de vorm van de bara te behouden tijdens het plaatsen in de olie. Oefening baart kunst!
Het beslag wordt gemaakt van oerdie besan. Oerdie is de (gespleten) mungboon, waarmee ook tauge wordt gemaakt. Besan betekent erwtenmeel. Klik hier voor meer informatie over de mungboon.