Bruine bonen met vlees

Bruine bonen met witte rijst is een feestelijk gerecht uit de Creoolse keuken. Een stevige bruine bonen wordt gemaakt van zoutvlees, maar kan aangevuld worden met (gerookte) kip en worstjes.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 6

Ingrediƫnten
  

  • 1 pot bruine bonen (800gram) 750ml
  • 250 gram kippenvleugels of borrelhapjes
  • 250 gram zoutvlees
  • 2 stuks tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stuk ui
  • 10 stuks pimentkorrels
  • 4 stuks laurierblaadjes
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 stuk Madam Jeanette peper
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 750 ml kokend water
  • olie
  • zout

Instructies
 

  • Kook het zoutvlees halfgaar in water, laat die afkoelen en snij het in blokjes.
  • Snij de knoflook en ui fijn. Snij de tomaten in groffe stukken.
  • Verhit 4-6 eetlepels olie in een (soep)pot.
  • Bak de ui en knoflook halfgaar.
  • Voeg de kip en het zoutvlees toe en bak deze lichtbruin.
  • Voeg de bruine bonen, tomaten, tomatenpuree, pimentkorrels, laurierblaadjes, suiker en zwarte peper toe. Goed mengen en 4-5 minuten meebakken.
  • Voeg het kokend water toe.
  • Gedurende 1,5 tot 2 uur met het deksel op de pot op laag vuur gaar koken. Af en toe roeren. Ruim 10 minuten voor het eind de (hele) Surinaamse peper toevoegen en verder op smaak brengen met zout.

Notities

Voeg aan het eind nog wat fijngesneden selderij toe. De volgende dag is de bruine bonen nog lekkerder! De bruine bonen kan men ook verrijken met verschillende soorten kipdelen en worstjes.
Trefwoord bb met r, bruine bonen