Gemberbier

Gemberbier is een verfrissende drank met een pittige smaak, oorspronkelijk uit de Creoolse keuken. Gemaakt van verse gember en suiker. Ook bekend als ginga biri.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Drankjes
Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 200 gr verse gember
  • 2 liter water
  • 150 gr witte suiker
  • 10-15 stuks kruidnagels
  • 1 afgestreken eetlepel citroenzuur

Instructies
 

  • Schil en rasp de gember.
  • Breng het water met de suiker aan de kook.
  • Voeg de geraspte gember toe.
  • Laat alles nog 10-15 minuten doorkoken.
  • Haal de pot van het vuur en voeg de kruidnagel en citroenzuur al roerend toe.
  • Laten afkoelen en door een fijne zeef of theedoek halen. Eventueel de kruidnagels erbij laten. Bewaren in de koelkast.

Notities

Er zijn in de Surinaamse keuken twee meest gebruikte gembersoorten. De stevigere, lichtkleurige wortel is milder van smaak en wordt vaak gebruikt in kookgerechten. Er is ook een dunnere, roze-oranje gember, die pittger is qua smaak en meestal verbouwd wordt in het binnenland van Suriname.
Trefwoord gember, gemberbier, ginga biri