Gudangan sambal

Gudangan sambal wordt gebruikt in de Javaanse keuken en wordt gemaakt van geraspte kokos en peper. Samen met uitgekookte groenten vormt het een gezond groentegerecht, gudangan genaamd.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Peper en zuren
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1 stuk droge kokosnoot
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel trassie
  • 1 theelepel kentjoerpoeder
  • 1 stuk surinaamse peper
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • zout

Instructies
 

  • Rasp de kokosnoot.
  • Maal de knoflook, trassie, peper en suiker samen fijn.
  • Meng alle ingrediënten goed samen. Voeg wat zout naar smaak toe.
  • 15-20 minuten op laag vuur in een wok al roerend bakken. De kokos niet (te) bruin bakken.
  • Mengen met de uitgekookte groenten (pitjel) en serveren.

Notities

Het bakken van de gudangan is niet verplicht, maar vermindert wel de geur van de trassie. Verwijder de trassie voor een strict vegetarische versie van deze sambal. Het gebruik van vers geraspte kokos is aangeraden. De geconserveerde pakjes in winkels zijn meestal al (deels) ontdaan van de kokosmelk, waardoor de kokossmaak heel flauw naar voren komt.
Trefwoord godangan, gudangan, gudangan sambal, Javaanse kokos sambal, kokos sambal