Gudangan sambal
Gudangan sambal wordt gebruikt in de Javaanse keuken en wordt gemaakt van geraspte kokos en peper. Samen met uitgekookte groenten vormt het een gezond groentegerecht, gudangan genaamd.
Ingrediënten
- 1 stuk droge kokosnoot
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel trassie
- 1 theelepel kentjoerpoeder
- 1 stuk surinaamse peper
- 2 eetlepels bruine suiker
- zout
Instructies
- Rasp de kokosnoot.
- Maal de knoflook, trassie, peper en suiker samen fijn.
- Meng alle ingrediënten goed samen. Voeg wat zout naar smaak toe.
- 15-20 minuten op laag vuur in een wok al roerend bakken. De kokos niet (te) bruin bakken.
- Mengen met de uitgekookte groenten (pitjel) en serveren.
Notities
Het bakken van de gudangan is niet verplicht, maar vermindert wel de geur van de trassie. Verwijder de trassie voor een strict vegetarische versie van deze sambal. Het gebruik van vers geraspte kokos is aangeraden. De geconserveerde pakjes in winkels zijn meestal al (deels) ontdaan van de kokosmelk, waardoor de kokossmaak heel flauw naar voren komt.