Een airfryer is een keukenapparaat dat voedsel bereidt door hete lucht eromheen te circuleren. Het maakt gebruik van convectie om de lucht binnen het apparaat snel te verwarmen en deze vervolgens op hoge snelheid rond het voedsel te laten circuleren. Dit proces produceert een knapperige laag vergelijkbaar met frituren, maar met aanzienlijk minder olie dan traditionele frituurmethoden.

Airfryers hebben meestal een mandje of bakplaat waar je het voedsel plaatst, en een verwarmingselement en ventilator die samenwerken om het voedsel gelijkmatig te koken. Ze worden vaak gebruikt om items zoals friet, kippenvleugels en andere snacks te bereiden, waarbij ze een gezonder alternatief bieden voor diep frituren, omdat ze slechts een fractie van de olie nodig hebben.

Ondanks de naam kunnen airfryers voor meer worden gebruikt dan alleen frituren; ze kunnen ook bakken, roosteren en grillen. De populariteit van airfryers is de afgelopen jaren toegenomen vanwege hun gemak, snelheid en het idee dat ze een gezondere kookoptie bieden in vergelijking met diep frituren.

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van een airfryer. 

Opwarmen

De airfryer is uitstekend geschikt om reeds gebakken eten, zoals bara, pizza, kip op te warmen. In feite kan het bijna alles doen wat een oven kan, maar dan op een compacte en eenvoudige manier. In tegenstelling tot een magnetron, die opgewarmde snacks vaak klef en onaantrekkelijk maakt, zorgt een airfryer ervoor dat je binnen enkele minuten kunt genieten van knapperige, frisse smaken bij je restjes.

Voorverwarmen (of juist niet)

Hoewel het niet altijd noodzakelijk is, is het wel aan te raden voor stevig voedsel zoals steak, kipfilet of karbonade. Verwarm de lege airfryer gedurende ongeveer 3 minuten op de gewenste temperatuur voordat je het voedsel erin plaatst. Een van de belangrijkste voordelen van een airfryer is dat je niet hoeft te wachten tot het is opgewarmd voordat je je eten erin legt. De airfryer is ontworpen om “kleine” klassiekers zoals friet, kipnuggets, bitterballen, enzovoort zonder problemen bevroren in de mand te kunnen plaatsen.

Niet vol proppen

Zelfs de ruimste airfryer kun je helemaal vullen. Als de mand echter te vol zit, zal het voedsel niet gelijkmatig garen en wordt het bruinen en knapperig worden belemmerd. Gun je voedsel wat ruimte, zodat het maximale oppervlak wordt blootgesteld. Hierdoor kun je het eten sneller bereiden en betere resultaten behalen.

Schudden

Het regelmatig schudden van een mandje – bijvoorbeeld bij het bereiden van friet, kippenvleugels of groenten – of het omkeren van steviger vlees is cruciaal voor een gelijkmatige bereiding. Niemand wil voedsel dat op sommige plekken te gaar is en op andere plekken niet voldoende gaar is.

Voorkom roken

Soms kan de airfryer rook produceren, wat verontrustend kan zijn als je niet weet waarom. De oorzaak hiervan kan zijn dat je iets met veel vet aan het bereiden bent, zoals spek of een hamburger, en het vet kan gaan roken wanneer het opwarmt. Een handige tip om rook te voorkomen, is het toevoegen van een dun laagje water aan de lade van de airfryer (het gedeelte onder de mand). Dit kan helpen voorkomen dat er rook ontstaat wanneer je vette voedingsmiddelen bakt.

Knapperige veggies

Bij het horen van het woord “airfryer” associëren veel mensen het direct met snacks en fastfood. Echter, de airfryer biedt juist de mogelijkheid om gezonde maaltijden nog gezonder te maken. Denk hierbij aan het knapperig roosteren van groenten zoals pompoen, bloemkool, aubergine, courgette en paprika. Zelfs noten of kikkererwten zijn een haalbare optie. Het is wel belangrijk om ze regelmatig te schudden en voortdurend te controleren om overgaarheid te voorkomen. Het gebruik van een airfryer voor deze bereidingen is aanzienlijk eenvoudiger dan in een conventionele oven.

Schoonmaak

Vermijd het gebruik van staalwol, metalen schuursponsjes of andere schuurmiddelen, aangezien deze de anti-aanbaklaag van het mandje kunnen beschadigen. Reinig het mandje echter wel na elk gebruik met afwasmiddel en voldoende water. Een handige manier om het mandje schoon te houden, vooral bij het bereiden van gemarineerd voedsel, is het gebruik van aluminiumfolie of bakpapier. Hoewel airfryers doorgaans geschikt zijn voor de vaatwasser, is het aan te raden het mandje en de houder met de hand te wassen om de levensduur van de antiaanbaklaag te maximaliseren. Hierdoor wordt overmatig wassen vermeden.