Bami goreng
Bami goreng is een gebakken bami gerecht uit de Javaanse keuken. Er zijn tal van andere bijgerechten om de bami goreng compleet te maken zoals sojakip, kouseband, gebakken ei, aardappelsambal, enz.
Ingrediƫnten
- 250 gram eibami of spaghetti
- 3 eetlepels zoute ketjap
- 1 stuk ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 stuk laos 5-7cm
- 3-4 stuks salamblaadjes
- 1/4 theelepel trassie
- 1/2 theelepel suiker
- 1/2 theelepel tomatenpuree
- zwarte peper
- olie
Instructies
- Maal de knoflook en ui fijn.
- Schil de loas en hak die in groffe stukken.
- Kook de (ei)bami of spaghetti vlak voor het bakken in water gaar. Probeer de bami niet te breken. Als het niet in de pot past, leg eerst 1 kant van de bami in het kokend water en wacht totdat die zacht wordt. Daarna is het makkelijker om de volledige lengte erbij te schuiven.
- Verhit 4-5 eetlepels olie in een wok (met anti-aanbaklaag).
- Bak de knoflook en ui halfgaar.
- Voeg de salamblaadjes, trassie en laos toe. Even meebakken.
- Voeg de suiker, tomatenpuree en zwarte peper toe. Even roeren.
- Voeg meteen de bami toe.
- Schenk de zoute ketjap over de bami.
- Gedurende 12-15 minuten blijven omscheppen en gaar bakken. Extra zout naar smaak.
Notities
Bami goreng wordt meestal geserveerd met Javaanse kip, kouseband, tafelzuur, gebakken banaan en schijfjes tomaat. Teveel ketjap kan het gerecht bitter maken. Snelkook (holle) spaghetti is ook ideaal, maar dien je van tevoren slechts halfgaar te koken. Anders wordt de bami bij het bakken te zacht en gaat het klonteren.
Combineren met: javaanse kip in sojasaus.