Javaanse kipsate
Javaanse kipsate is als elke andere sate met toevoeging van enkele typische Javaanse kruiden, zoals ketjap (sojasaus) en ketoembar. De ketoembar geeft net een andere smaak aan dit heerlijk hapje. Geserveerd bij een portie nasi goreng, bami goreng of gewoon als snack.
Ingrediënten
- 500 gram kipfilet
- 1/2 stuk ui
- 3 teentjes knoflook
- 4 eetlepels zoute ketjap
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel ketoembar
- 1/2 theelepel witte peper
- satestokjes
Instructies
- Was en snij de kipfilet in blokjes.
- Maal de ui en knoflook fijn.
- Voeg alle ingrediënten in een grote bak en goed mengen. Laat het vlees minimaal 2 uren trekken.
- Rijg de blokjes aan de sate stokjes.
- Garen op de grill, BBQ of bakken in een koekenpan. Bij het laatste moet de hele sate, dus inclusief stokje, in de pan passen.
Notities
Serveren met pindasaus en/of ketjapsambal. Filet van drumsticks (zie foto) heeft meer smaak en structuur dan borstfilet. Het kost wat meer voorbereidingstijd, maar het resultaat is een sate die merkbaar lekkerder is. De Javaanse keuken kent ook de variant van rundvlees. Deze rundsate is ook wat donkerder van kleur.
Sates zijn ook goed te garen op de barbeque. Laat de stokjes buiten de barbeque uitsteken, zodat deze niet verbranden of maak ze vochtig en dek ze af met een stuk aluminiumfolie.