Masala kwie kwie

Masala kwie kwie is een gerecht met kerriepoeder (masala) uit de Hindoestaanse keuken. Kwie kwie is een gepantserde Surinaamse zwampvis, die gekenmerkt wordt als ware Surinaamse delicatesse.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 10 stuks kwie kwie’s
  • 6 stuks okers
  • 1 stuk ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 stuks tomaten
  • 1 stuk Surinaamse peper
  • 3 eetlepels masala
  • olie
  • zout

Instructies
 

  • Verwijder de uiteinden van de okers.
  • Ontdoe de vissen van de kieuwen en ingewanden. Laat ze heel.
  • Bak de vissen in voldoende olie halfgaar.
  • Snij de uien, knoflook, tomaten en eventueel peper in stukken.
  • Verhit 4-6 eetlepels olie in een wok of pan. Bak de ui halfgaar. Voeg de knoflook, peper en masala toe. Mengen en heel even aanbakken.
  • Voeg de kwie kwie en tomaat toe. 1 minuut meebakken en dan 250 ml kokend water toevoegen.
  • Na 5 minuten de okers toevoegen. Ongeveer 25-30 minuten met het deksel op de pan laten garen. Zout naar smaak.

Notities

De masala niet laten aanbranden, anders wordt het bitter. Voeg samen met de okers ook 150 ml kokosmelk toe. Dit geeft een rijke, dikke saus. Kwie kwie is te halen in de Surinaamse toko, maar zoals alle bevroren vis is het een stuk minder lekker.
Trefwoord kerrie kip, kerrie kwie kwie, kip masala, kwie kwie, Surinaamse vis, vis