Moksi alesi met bakkeljauw

Moksi alesi is een rijstpot uit de Creoolse keuken en betekent letterlijk “gemengd rijst”. Zoals de naam al aangeeft, kan er aardig wat worden gevarieerd. Bijvoorbeeld bakkeljauw, zoutvlees, kip, kapucijners, zwarte ogen bonen, enz. In deze variant wordt alleen bakkeljauw gebruikt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 300 gram bakkeljauw
  • 300 gram witte rijst
  • 500 gram aardappelen
  • 2 stuks tomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stuk kleine surinaamse peper
  • 1 stuk kleine ui
  • 25 gram boter
  • 600 ml kokend water
  • 200 ml kokosmelk
  • olie
  • zout

Instructies
 

  • Plaats de bakkeljauw in een ruime pot.
  • Kook de bakkeljauw 15-20 minuten gaar.
  • Spoel de bakkeljauw een aantal keren onder de kraan om het overtollig zout te verwijderen. Verwijder alle graten en pluis de bakkeljauw.
  • Schil en snij de aardappelen in partjes.
  • Verhit voldoende olie in een pan en bak de partjes gaar. Leg de partjes apart.
  • Snij de tomaten, knoflook, peper en ui in stukken.
  • Verhit een pan 4-6 eetlepels olie.
  • Bak de geplozen bakkeljauw 1-2 minuten.
  • Voeg de gesneden tomaten, knoflook, peper en ui toe en bak ze half gaar. Goed mengen.
  • Spoel de rijst en laat deze uitlekken in een vergiet. Deze dient wel vochtig te blijven.
  • Verhit 4-6 eetlepels olie en 25 gram boter op middelhoog vuur in een (soep)pot.
  • Wanneer de olie en boter heet zijn, voeg de natte rijst al roerend toe. Bak de rijst gedurende 5 minuten heel lichtbruin.
  • Voeg 600 ml kokend water toe. Doe het deksel op de pot en kook de rijst gaar. Het water zal dan bijna opgedroogd zijn.
  • Voeg de kokosmelk toe. Goed mengen en laten opdrogen.
  • Voeg dan de bakkeljauw en aardappel toe. Alles goed mengen gaar koken. Plaats een theedoek tussen het deksel en de pot om te snel uitdrogen te voorkomen. Als de moksi alesi nog te vochtig is, dan zonder deksel doorkoken en het vocht laten verdampen.
  • Aan het eind, alles weer goed mengen. Eventueel zout naar smaak toevoegen, maar meestal is de bakkeljauw al zout genoeg.

Notities

Voeg bij het klaarmaken van de bakkeljauw een theelepel tomatenpuree toe voor een licht rode kleur. Ook lekker met gesneden kool erdoor.
Trefwoord bakkeljauw, moksi alesi, rijst