Pindasoep

Een smaakvolle soep gemaakt van pindakaas. Zowel vegetarisch of met verschillende vleessoorten te bereiden. Meestal geserveerd met bananenballetjes (tom tom), maar ook simpelweg heerlijk met witte rijst.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Soep
Porties 4

Ingrediënten
  

Voor de bouillon

  • 500 gram kip en/of zoutvlees
  • ½ theelepel witte of zwarte peper
  • ½ theelepel zout
  • 1 voldoende olie
  • 2 stuks grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 takjes selderij
  • 500 gram naturel pindakaas
  • 10 stuks pimentkorrels
  • 3 stuks laurierblad
  • 4 stuks maggiblokjes
  • 2 liter water

Voor de tom tom

  • 4 stuks grote, half rijpe bakbananen

Instructies
 

De bouillon

  • Snij de kip en/of het zoutvlees in hapklare stukken. Meng het vlees met witte/zwarte peper en zout en laat het 10-15 minuten intrekken. Verhit ruim voldoende olie en bak het vlees (op middelhoog vuur) lichtbruin en driekwart gaar. Leg al het vlees apart.
  • Snij de ui, knoflook en selderij apart in fijne stukken.
  • Breng de 2 liter water aan de kook en hou het gereed.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een soeppan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook goudbruin. Voeg het gebakken vlees toe. Alles goed omscheppen. Voeg na 1 minuut de pindakaas toe. Meng alles weer goed door elkaar en laat het 1-2 minuten doorbakken, totdat een lichte geur van geroosterde pinda's vrijkomt.
  • Voeg de pimentkorrels, laurierbladeren en verkruimelde maggiblokjes toe.
  • Voeg 1,5 liter van het kokend water toe. Goed mengen om de pindakaas zoveel mogelijk op te lossen. De rest van het water mag naar voorkeur voor de dikte van de soep.
  • Deksel op de pan en 15-20 minuten doorkoken. Aan het eind de gesneden selderij en zout naar smaak toevoegen. Even omscheppen.

De tom tom

  • Schil de bakbananen en kook ze gaar in ruim voldoende water. Even laten uitlekken in een vergiet.
  • Nu de bakbananen nog warm en een beetje vochtig zijn, meteen prakken tot een kneedbare massa. Laat hierbij niet te grove stukken, anders wordt het moeilijker om mooie ronde balletjes te rollen of vallen ze makkelijk uit elkaar.
  • Plaats een volle eetlepel van de warme massa in de handpalm en rol met beide handen balletjes van ongeveer 3-4cm groot.

Serveren

  • Plaats enkele tom tom balletjes in een diep bord of kommetje. Schep voldoende van de pindasoep erbij. Eventueel garneren met wat fijn gesneden selderij. Warm serveren.

Notities

Gebruik “naturel” pindakaas. Deze heeft zo min mogelijk toevoegingen zoals suiker, honing of andere specerijen. De “crunchy” pindakaas geeft wat extra structuur aan de soep. Halfrijpe bakbananen hebben een goede balans tussen wrang en zoet voor dit recept. Geen bakbananen? Deze soep is ook prima te eten met witte rijst.
Pindasoep is dankzij de hogere proteïne een goede aanvulling op een vegetarisch of veganistisch dieet. Zoals elke soep, is het gerecht de volgende dag nog voller van smaak. Voor het gemak ook prima in te vriezen.
Klik hier voor meer informatie over pindasoep.
Variaties:
  • Voeg samen met het kokend water nog eens 50ml kokosmelk toe. Dit geeft een vollere smaak. 
  • Kook 1 of enkele hele Surinaamse pepers (liefst Madame Jeanette) mee voor een heerlijke aroma en extra pittige smaak. 
  • Doe de tom tom balletjes aan het eind ook in de pot met soep. Zo trekken ze alvast de smaak naar binnen. Voorzichtig bij roeren om breken te voorkomen.
 
Trefwoord pinda, pindasoep, stevige soep, tom tom