Saoto soep

Saoto soep is een heldere kippensoep uit de Javaanse keuken. Gemaakt van verse kruiden en geserveerd met gepluiste kip, gekookt ei, tauge, gebakken aardappel, vermicelli, knoflook en uien. Eventueel met witte rijst.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Soep
Porties 4

Ingrediënten
  

Voor de soep

  • 250 gram kipvleugels of soepvlees
  • 4 stuks eieren
  • 1 stuk ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 stuk laos (5-6cm)
  • 1 stengel citroengras
  • 4 stuks salamblaadjes
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 2,5 liter kokend water

Voor de vulling

  • 4 takjes selderij
  • 300 gram kipfilet
  • 200 gram tauge
  • 2 grote aardappelen
  • 100 gram rijstvermicelli
  • 1 stuk ui
  • 4 teentjes knoflook

Instructies
 

Saoto soep bouillon

  • Snij de ui en knoflook in kleine stukken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan.
  • Bak de ui en knoflook lichtbruin en voeg het (kokend) water toe. Daarna het soepvlees, pimentkorrels, laos, citroengras, salamblaadjes. Nu kan de hele kipfilet erbij (voor de vulling).
  • Wanneer de kipfilet gaar is, deze uit de pot halen en apart leggen.
  • Het geheel ongeveer 30 minuten laten doorkoken.
  • Voeg 5 minuten voor het eind de witte peper toe. Zout naar smaak.

Vulling

  • Pluis de kipfilet (eerder uitgekookt in de soep).
  • Doe 1 theelepel olie in een koekenpan en bak de geplozen kip even aan.
  • Was de tauge en leg die apart.
  • Kook de eieren hard en pel ze.
  • Schil de aardappelen en snij die in stokjes van ongeveer 2,5×0,5×0,5 cm.
  • Bak de geraspte aardappel en vermicelli en meng ze goed door elkaar.
  • Snij de ui en knoflook in smalle reepjes en bak deze goudbruin.
  • Snij de selderij in fijne stukjes.

Serveren

  • Plaats de vulling in een soepkom. Doe de kokende saoto soep bouillon erbij. Meteen opdienen.

Notities

Serveren met een gekookt ei, rijst en/of ketjapsambal. De vulling (gebakken aardappel, vermicelli, ui en knoflook) kan men ook kant-en-klaar halen in de toko. Dit scheelt een hoop werk en rommel in de keuken. Verdubbel de hoeveelheid kruiden wanneer deze uit de vriezer komen. Gebruik kippenbouillonpoeder of kippenbouillonblokjes om de smaak extra te versterken.
Saoto soep is de Surinaamse variant van de Indonesische “Soto Ayam”. Klik hier voor meer informatie en vind andere varianten van de Indonesche soto, per regio of ingredient.
Trefwoord saoto, saoto soep, soto ayam, Surinaamse saoto, Surinaamse saoto soep, surinaamse soep