Spekbokking

Gerookte spekbokking is afkomstig van haring. Bokking is een term die vaak gebruikt wordt om gerookte en gezouten haring aan te duiden. Spekbokking, een typisch Nederlands product, wordt koud gerookt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gram schoongemaakte spekbokking
  • 1 stuk grote ui
  • 2 stuks Surinaamse pepers
  • 2 stuks aardappelen
  • 2 stuks tomaten
  • olie

Instructies
 

  • Schil en snij de ui in in groffe stukken.
  • Snij de Surinaamse pepers is kleinere stukken.
  • Schil en snij de aardappelen in kleine blokjes.
  • Was en snij de spekbokking in groffe stukken.
  • Verhit voldoende olie in een pan en bak de aardappelblokjes gaar.
  • Leg de aardappelblokjes apart.
  • Snij de tomaat in kleine stukken. Je kunt ook gepelde tomaten uit blik gebruiken.
  • Verhit 100ml olie in een pan.
  • Bak de spekbokking al scheppend ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de uien, peper, tomaat toe. Goed mengen en 2-3 minuut doorbakken.
  • Voeg de gebakken aardappel toe. Wederom goed omscheppen en 1-2 minuten doorbakken.

Notities

Geen zout toevoegen. De spelbokking heeft al voldoende zout. Dit gerecht is heerlijk met witte rijst en gele erwten dhaal of als broodbeleg. 
Trefwoord bokking, gerookte haring, spekbokking