Tahoe lontong
Tahoe lontong is een gerecht van tofu en zacht gekookt rijst uit de Javaanse keuken. Gegarneerd met verse tauge, geplozen kip en ketjapsambal. Iemand ooit horen zeggen: een “droge saoto soep”…:)
Ingrediënten
- 250 gram witte rijst
- 250 gram tahoe
- 200 gram tauge
- 1 stuk kipfilet
- 4 teentjes knoflook
- 1 stuk halve ui
- 2 takjes selderij
- 5-6 stuks pimentkorrels
- 2 stuks salamblaadjes
- 375 ml water
- olie
- 1 mespunt zout
Instructies
- Breng de rijst, het water en zout in een pot aan de kook. Doorkoken totdat de rijst helemaal zacht EN niet te waterig is. Het kan nodig zijn om tussendoor wat extra water toe te voegen. Dit hangt van de kwaliteit van de rijst af.
- Haal de rijst van het vuur en stamp die meteen tot een dikke pap.
- Doe de pap in een vierkante of rechthoekige schaal. Let erop dat de dikte van de pap (lontong) ongeveer 3 cm is.
- Leg keukenfolie over de gehele bovenkant van de pap. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verwijder de keukenfolie, snij de lontong in blokjes en leg die apart.
- Snij de tahoe in blokken van ongeveer 4x4x4cm en bak ze gaar in olie.
- Snij de gebakken tahoe in kleinere blokjes en leg ze apart.
- Snij de knoflook en ui in gelijke stukken en bak ze goudbruin. Leg die apart.
- Doe de kipfilet, pimentkorrels en salamblaadjes in een pot met water en kook die gaar. De kipfilet laten afkoelen en dan pluizen.
- Verhit 1-2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de stukjes geplozen kip gedurende 2-3 minuten, totdat die een lichtbruin randje krijgen. Leg die apart.
- Snij de selderij fijn en leg die apart.
- Serveren: Meng de ingrediënten met elkaar. Heerlijk met een passende ketjap sambal.
Notities
In de toko is speciale lontong rijst verkrijgbaar. Dit is te herkennen aan de kleine verpakkingen met gaatjes erin. De gebakken uien en knoflook kunt u ook kant en klaar kopen.