Goed gekookte eieren vormen een essentieel ingrediënt in recepten voor saoto soep, gevulde eieren en gado gado. Een stevig en mooi gepeld ei voegt de finishing touch toe aan het gerecht en is een lust voor het oog. Hoewel het klinkt als een eenvoudige taak om de eieren in water te koken, kan het toch een behoorlijke uitdaging zijn. Het kan frustrerend zijn als je bij het pellen grote stukken eiwit verwijdert en uiteindelijk eindigt met een verre van perfect ovaal ei.

Hier volgens enkele tips voor de perfecte harde eieren:

Gebruik wat oudere eieren.
Het pellen van wat oudere eieren gaat van nature al wat makkelijker. Verse eieren hebben een lager pH-niveau, waardoor ze moeilijker te pellen zijn. Hoe ouder het ei, hoe gemakkelijker het te pellen is. Te oude eieren willen we natuurlijk vermijden. Plaats de eieren in een kom met voldoende water. Drijvende eieren zijn meestal niet meer goed.

Start op kamertemperatuur.
Zorg ervoor dat de eieren niet direct uit de koelkast komen. Door ze op kamertemperatuur te laten komen, zal het minder schokkend zijn voor het ei wanneer het in het hete water wordt geplaatst, waardoor de kans op barsten wordt geminimaliseerd. Je kunt ook een eierprikker gebruiken om een klein gaatje in elk ei te maken voordat je ze kookt, om de druk binnenin het ei te verminderen.

Laat het water eerst borrelend koken.
Eieren die aan kokend water worden toegevoegd en daar gaar worden gekookt, laten zich makkelijker pellen dan wanneer je ze in koud water begint. Gebruik een schuimspaan of een grote lepel om de eieren voorzichtig in het kokende water te laten zakken.

Voeg bakpoeder toe tijdens het koken.
Bakpoeder verhoogt het pH-niveau van de eieren, waardoor ze na het koken gemakkelijker te pellen zijn. Voeg voor een pot met 6-10 eieren voldoende bakpoeder toe, zoals 1 theelepel/

Meteen in een ijsbad.
Wanneer de eieren de gewenste gaarheid hebben bereikt, verwijder ze dan uit het kokende water en plaats ze in een ijsbad. Het temperatuurverschil vergemakkelijkt het loskomen van het membraan binnenin het ei van de schaal.

Pel de eieren in een bak met water of lopende kraan.
Indien het pellen van de schil nog steeds lastig gaat, houd het ei dan ondergedompeld in een bak met water of spoel het af onder koud stromend water terwijl je het pelt.