Tjap Choi
Tjap choi is een groentenmix uit de Chinese keuken. Er zijn vele schrijfwijzen van de naam en variaties van ingrediënten. Met een uitgebreide keuze aan vegetarische, vis of vlees ingrediënten, komt een ieder aan zijn trekken.
Ingrediënten
- 300 gram vlees
- 100 gram champignons
- 100 gram paprika
- 100 gram wortelen
- 1 bosje paksoi
- 1 stuk ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel oestersaus
- 1/2 theelepel Chinese 5 kruiden mix
- 1 theelepel kippenbouillonpoeder
- olie
- zout
Instructies
- Snij het vlees in blokjes, de champignons en wortelen in plakken en de paprika en paksoi in grote, gelijkmatige stukken. Snij de ui in grote halve ringen. Hak de knoflook fijn.
- Maak de kippenbouillon aan in een half kopje kokend water.
- Verhit 3-4 eetlepels olie in een wok op hoog vuur. Bak de knoflook en gember halfgaar. Voeg het vlees toe en bak die 3/4 gaar.
- Voeg de champignons, wortelen en paprika toe. Goed mengen.
- Voeg na ongeveer 2 minuten de paksoi, ui, oestersaus en Chinese 5 kruiden mix toe. Weer goed mengen.
- Voeg na ongeveer 2 minuten de sesamolie en het opgeloste kippenbouillon toe. Goed mengen en nog 1 minuut doorwokken. Zout naar smaak. Warm serveren.
Notities
Zorg ervoor dat de wok goed heet is. Het vlees zal daardoor veel minder blijven plakken. Los 1 theelepel maizena op in een kopje water en meng dit aan het eind door de tjap choi. Hierdoor ontstaat een dikkere saus. Met tjap choi kan men eindeloos variëren, bijvoorbeeld met garnalen, inktvis, babymais, taugé, broccoli en Chinese paddenstoelen.